Weddingplanner het Bruidsmeisje is geïnterviewd door Niels Rigter van de Telegraaf omdat zij één van de weinige weddingplanners blijkt te zijn die haar boterham met haar beroep kan verdienen. Volgens de Telegraaf is het hoog tijds om de rommelaars van de regelaars te scheiden.
Lees hier het complete artikel geschreven door Niels Rigter, met interviews van het Bruidsmeisje, de Nederlandse TrouwBranche Organisatie (NTBO), Weddingplanners International en de Beroepsorganisatie United Profession Weddingplanners (BUPW).
AMSTERDAM, vrijdag 11 januari 2013
"Op de Nederlandse huwelijksmarkt wemelt het van de onbekwame bruiloftsplanners. Aangetrokken door de romantiek van rozen, koetsen en kant denken veel vrouwen als weddingplanner een lollig centje te verdienen. Veel van hen ontbreekt het echter aan organisatietalent. En er zíjn al zoveel weddingplanners, terwijl de vraag beperkt is. Hoog tijd om de rommelaars van de regelaars te scheiden, vindt de Nederlandse Trouwbranche Organisatie NTBO.
Gebeier van kerkklokken galmt over de mistige velden van Schiermonnikoog. In de verte klinkt een scheepshoorn. Het ruikt naar zee. Dit is geen scène uit een sprookjeshuwelijk, maar een moment op de werkdag van Vivian ter Huurne. Ze staat met een toekomstig bruidspaar uit de Randstad in de kille avondschemer op de bus te wachten, terug naar de boot. Het drietal heeft net nauwgezet de kerk bekeken, de trouwlocatie geïnspecteerd en het hotel vastgelegd waar de honderd gasten zullen slapen.
Vivian (29) is weddingplanner. Ze regelt bruiloften als het moet van a tot z, van uitnodigingen op perkament tot een diner in een bloeiende boomgaard. Intussen voert ze met gemak het lastige gesprek met de oom die zo dolgraag de avond wil opluisteren met z´n banjo. Voor komend jaar heeft ze al twintig bruiloften staan.
Het Bruidsmeisje, Vivians bedrijfsnaam, is een uitzondering. Zovelen is de combinatie van ondernemerschap, organisatietalent, smaak en mensenkennis niet gegeven. Bovendien is de vraag naar weddingplanners in Nederland beperkt. Vivian is niet voor niets maar één van de twintig Nederlanders die met het organiseren van andermans bruiloft een volwaardige boterham verdient.
Toch willen steeds meer mensen - vooral vrouwen - weddingplanner worden. Ongeveer tien jaar geleden waaide het beroep over uit de Verenigde Staten. Inmiddels zijn er in Nederland twee beroepsverenigingen en vier opleidingen tot weddingplanner. Maandelijks komen er tientallen gediplomeerde bruiloftsplanners bij. Bij de Kamer van Koophandel staan zo´n 350 weddingplanners ingeschreven. Met 73.000 huwelijken per jaar zou er voor iedereen toch genoeg werk moeten zijn. Maar nee.
"Nederlanders zijn autoritair en denken dat ze alles zelf wel kunnen regelen", denkt Daniëlle Lemmers van de Nederlandse Trouwbranche Organisatie (NTBO).
Carolien Disse van Beroepsvereniging United Professional Weddingplanners (BUPW) ziet de verklaring eerder in de Hollandse zuinigheid. "Stellen denken te besparen door hun bruiloft te laten regelen door een handige neef, of ze nemen de goedkoopste weddingplanner die ze kunnen krijgen."
Cupcakes
Daar kunnen ze lelijk van op de koffie komen, weet Lemmers. "Aan een huwelijk wordt nog altijd gemiddeld 17.500 euro uitgegeven. Tegelijkertijd zijn er door de crisis steeds meer beunhazen in de bruidsbranche - hobbyfotografen die denken dat het maken van een bruidsreportage een koud kunstje is, of moeders die aardig cupcakes kunnen bakken en denken dat ze ook wel tweehonderd gasten van een vijfgangendiner kunnen voorzien. Goede weddingplanners weten met wie ze zaken doen."
De vraag is: hoe herkennen trouwlustigen een goede weddingplanner? Iedereen mag zich voor weddingplanner uitgeven. Iedereen mag een opleiding in elkaar draaien en diploma´s uitdelen. "Onze cursisten hebben vaak het perfecte plaatje in hun hoofd van bloemetjes en koetsen", zegt Daniëlle van de Lee van Weddingplanners International, een opleiding gelieerd aan de andere beroepsvereniging. "Terwijl we opleiden voor zelfstandig ondernemer."
Branchevereniging NTBO gaat de wildgroei aan weddingplanners deze maand bespreken met haar leden. Ze gaat dan het keurmerk onder de aandacht brengen waarmee capabele weddingplanners zich kunnen onderscheiden. Vivian, die dat keurmerk allang heeft, vindt dat een prima idee. Niet eens zozeer voor zichzelf, want zij heeft werk genoeg, maar meer voor de bruidsparen. Een bruiloft behoort de mooiste dag van hun leven te zijn, geen kopzorg."