Bruiloft: In de rij om te feliciteren, of toch niet?

Bruiloft: In de rij om te feliciteren, of toch niet?

16 november 2011

Formeel feliciteren
Fotocredit: Coretta's Elegant Events

Heel vaak krijg ik de vraag van bruidsparen: “Wat moeten we doen met die enorme felicitatierij? We vinden het te stijf, formeel, ongemakkelijk of willen het net iets anders dan anders doen.”

Felicitatierijen hebben een functie, namelijk zodat iedereen jullie persoonlijk kan feliciteren en jullie hen persoonlijk kunnen bedanken voor hun komst (en cadeau). Maar jullie hoeven er natuurlijk niet per se voor te kiezen, er zijn nog meerdere leuke alternatieven!

Bloemen bij ontvangst
Fotocredits: het Bruidsmeisje & 2Rings

Alternatieven felicitatierij

Loop zelf rond en zorg dat je iedereen persoonlijk langs gaat. Je kunt dit per tafeltje doen of kris kras. Wil je het minder gestructureerd en dus kriskras doen, dan is het handig als je iets herkenbaars kunt geven aan je gasten zodat je direct kunt zien wie je wel en niet hebt gehad. Denk aan het overhandigen van een bloem of een ballon bij binnenkomst (door je ceremoniemeester), of het opspelden van flikkerende hartjes. Ook kun je zelf als bruidspaar iets overhandigen aan je gasten die je al hebt gehad, bijvoorbeeld glitter pruiken, knipperende ijsklontjes of lichtgevende armbandjes (geeft meteen ook een feestelijk effect)

Herkenbaarheid gasten

Ballonnen bij het Feliciteren
Fotocredit: 2Rings

Aandachtspunt: Zorg er wel voor dat er alle gasten hun cadeau of envelopje al kwijt kunnen bij binnenkomst. Anders moeten ze daar nog een tijdje mee staan en dat is niet handig. Laat de ceremoniemeester de cadeaus bestickeren met de juiste namen.

"Wij willen wel een felicitatierij"

Felicitatierij
Fotocredit: Victoria Souza

Het heeft ook zo zijn voordelen een felicitatierij: Je weet zeker dat je iedereen hebt gehad en het gaat sneller dan rondlopen (zeker met een groot aantal gasten; lees 100 extra personen op het feest). Echter je moet wel met een aantal dingen rekening houden:

  1. Bedenk goed dat gasten eerst hun jas en cadeau kwijt kunnen (bv. op een cadeautafel), want in een rij staan met je jas aan en het cadeau nog in je handen is erg onhandig en warm.
  2. De meeste gasten hebben een eindje moeten rijden en hebben hoogstwaarschijnlijk dorst. Geef je gasten eerst een welkomstdrankje (ze kunnen dan ook persoonlijk met jullie toasten) waarna ze aan kunnen sluiten in de rij.
  3. Gasten vinden het vervelend om in een ellenlange rij te moeten staan en maar wachten. Bedenk iets wat het wachten leuk maakt. Huur bijv. een goochelaar in of doe iets speciaals met het gastenboek zodat ze daar alvast mee aan de slag kunnen.
  4. Plan een felicitatietijd in, bijvoorbeeld van 20.15-21u. Zet dit ook op de kaart zodat de gasten weten dat ze voor die tijd binnen moeten zijn.

Origineel idee: Daarnaast kwam ik op mijn zoektocht over het internet (via OffBeatBride) ook iets anders leuks tegen. Bruidspaar Ali en Phil hadden ervoor gekozen om lekker handgeschept ijs met sprinkels te serveren aan hun gasten, maar je zou ook eventueel iedereen een stukje van de bruidstaart kunnen geven (symbolisch gezien ook erg mooi).
ijsbuffet felicitatierij
Fotocredits: OffBeatBride & Cap Classique

Lees meer blogs

Dagboek van een Bridezilla: zoektocht naar dé trouwjurk
14 augustus 2011

Dagboek van een Bridezilla: zoektocht naar dé trouwjurk

Credits: Rock My Wedding Ik ga trouwen!! Afgelopen januari ging hij na jaren eindelijk op zijn knieën, hij vroeg me en ik heb heel .. Lees meer
Bruidsboeketten om (van) te houden
04 oktober 2011

Bruidsboeketten om (van) te houden

Credits: Etsy Hoe klein of hoe groot een bruiloft ook is, een bruidsboeket is altijd aanwezig en is onmisbaar op een Nederlandse bru.. Lees meer