Inspiratie bruiloft: Trouwkostuum op maat of toch confectie?

Inspiratie bruiloft: Trouwkostuum op maat of toch confectie?

13 november 2012


Credits: Rox & San

Tijdens je bruiloft zijn er meerdere aspecten die je goed geregeld wilt hebben en alles kost natuurlijk geld. Ieder mens heeft een eigen gevoel en smaak over wat hij/zij belangrijk vind op hun huwelijksdag. Is het ‘t eten? De ringen? Of wil je gewoon alles erop en eraan?

In ieder geval is de kleding die je koopt een kwestie van persoonlijke smaak en iets wat je grotendeels voor jezelf en je partner doet. Daarbij is het natuurlijk wel fijn als de gasten achteraf zeggen “Wat zagen jullie er mooi uit!”

Op het gebied van trouwkostuums zijn er twee mogelijkheden, namelijk de keuze voor een confectiepak of de keuze voor een trouwkostuum op maat. Veel mensen vragen zich echter af wat nou precies de verschillen zijn.

De verschillen tussen confectie en maatwerk
Het grootste verschil tussen een confectiepak en een trouwkostuum op maat is de pasvorm. Deze is namelijk niet te vergelijken. Een trouwkostuum op maat wordt gemaakt in een patroon wat op jouw maat gesneden is (dit zal de drager dan ook perfect passen). Een confectiepak bevat een algemeen patroon die is gemaakt in een fit die moet passen voor een zo groot mogelijke groep mannen. Vervolgens moet de schaar erin en wordt de pasvorm hiervan aangepast. Hierin zijn echter wel veel beperkingen, waaronder het type schouder die niet kan worden aangepast, maar denk ook aan bandhoogte, kruishoogte en kniewijdte van de pantalon. Daarnaast zijn de verhoudingen niet meer juist wanneer er veel aangepast dient te worden, aangezien het pak niet zo bedoeld is.

Credits: Mon et Mine

Stel zelf je trouwkostuum samen
Een trouwkostuum op maat kan ook nog eens volledig door jou worden samengesteld. Als extra kun je bij een trouwkostuum op maat vele persoonlijke details toevoegen, waaronder een speciale voering met eigen afbeelding(en) of kraagvilt met trouwdata of leuke teksten. Dit lijkt misschien ingewikkeld, maar je wordt hierin bijgestaan door een specialist waarvan je een persoonlijk en goed advies kan verwachten.


Credits: Ali was there

“Maar is een trouwkostuum op maat dan niet onnodig duur?”

Vergelijkbare prijzen confectie en maatwerk
Dit is een vraag die veel trouwkoppels stellen. Mijn ervaring is dat mannen in het algemeen hetzelfde bedrag besteden voor een confectiepak in een bruidsmodezaak, als voor een trouwkostuum op maat. Bij confectiepakken betaal je niet alleen voor het pak wat je aanhebt. Je betaalt ook voor de voorraad die overblijft en voor de hoge winkelkosten. De prijs van een trouwkostuum op maat bij Rietbergh gaat v.a. € 875,-. Als je nagaat dat je bij veel bruidsmodezaken niet onder de € 1000,- een confectiepak koopt. Dan zie je dat de prijzen echt niet ver uit elkaar kunnen liggen.

Dus als het prijsverschil al geen issue meer is, waarom zou je dan niet voor de perfecte fit en persoonlijk styling gaan? Dit antwoord blijft uiteraard persoonlijk.

Met vriendelijke groet,
Rutger Janssen

Trouwkostuumspecialist bij Rietbergh


Credits: Ali was there

Lees meer blogs

De Telegraaf: Wildgroei aan Weddingplanners
29 januari 2013

De Telegraaf: Wildgroei aan Weddingplanners

Weddingplanner het Bruidsmeisje is geïnterviewd door Niels Rigter van de Telegraaf omdat zij één van de weinige weddingplanners blij.. Lees meer
Bruidsboeketten om (van) te houden
04 oktober 2011

Bruidsboeketten om (van) te houden

Credits: Etsy Hoe klein of hoe groot een bruiloft ook is, een bruidsboeket is altijd aanwezig en is onmisbaar op een Nederlandse bru.. Lees meer